Інформація для абітурієнтів

БІОТЕХНОЛОГІЯ
Біотехнологія – це сукупність промислових методів, які застосовують для виробництва різних речовин із використанням живих організмів, біологічних процесів чи явищ. Зараз технологія біологічних процесів набирає в сучасному світі винятково велике значення. Взаємодія молекулярної біології, генетики, генної інженерії, біохімії і мікробіології, хімії і хімічної технології в області проблем біотехнології веде до створення нових біологічних агентів, вдосконалення керування біосинтезу тощо. Нова біотехнологія це генетична і клітинна інженерія, які створили можливість переробки спадкового апарату організмів.
Майбутній фахівець з біотехнології буде володіти знаннями в біотехнології виробництва різних харчових продуктів, біологічно активних добавок, ферментів і антибіотиків. Біотехнолог об’єднує в собі і мікробіолога, і хіміка, і спеціаліста з оцінки якості продуктів харчування. Фахівці подібного професійного рівня вважаються цінними працівниками. Вони необхідні на підприємствах харчової, переробної, фармацевтичної та парфумерно-косметичної галузей промисловості.

|
Гарант освітньої програми:
Бірта Габріелла Олександрівна
Професор, доктор сільськогосподарських наук. Працює в ПУЕТ з 2004 р. Має понад 150 наукових та навчально-методичних видань Займається питаннями вивчення м’ясних генотипів свиней, яких розводять на Україні, методами їх створення, сучасними методами оцінки тварин, питаннями чистопородного розведення, схрещування, гібридизації, гематологічними і гістологічними дослідженнями в галузі свинарства, товарознавчою характеристикою м’яса свинини. |
Навчальні плани 2023 року набору:
1. Освітня програма напряму «Біотехнології та біоінженерія» адаптована до міжнародних освітніх програм університетів
Польщі (Вроцлавський університет Варшавський університет природничих наук, Варшавський політехнічний університет), Італії (Римський університет Тор Вергата), Німеччини (Берлінський університет прикладних наук), Великобританії (Вестмінстерський університет). Метою освітньої програми є підготовка конкурентоспроможних на ринку праці фахівців нової формації, що володіють широкими фундаментальними знаннями і практичним досвідом, здатних адаптуватися до мінливих вимог ринку праці та технологій, що задовольняє вимогам роботодавців.
2. Фахова і професійна підготовка з 1-го курсу.
3. Освітня траєкторія для кожного – 25% ти формуєш сам.
Професійна підготовка забезпечуються вивченням дисциплін: «Біохімія», «Біологія клітини», «Загальна мікробіологія і вірусологія», «Загальна біотехнологія», «Загальна біологія», «Генетика», «Біоетика», «Фармакогнозія», «Процеси і апарати біотехнологічних виробництв», «Контроль та керування біотехнологічними процесами», «Проектування біотехнологічних виробництв», «Біотехнологія культур клітин і тканин», «Біотехнологія навколишнього середовища» та ін.
Завантажити навчальний план 2023 року
Відгуки випускників спеціальності 162 Біотехнології та біоінженерія освітньої програми «Біотехнологія»

|
Годунок Анастасія
ПУЕТ – це один з найкращих закладів вищої освіти міста Полтава. Тут я знайшла друзів та однодумців. Всі викладачі ставилися дружньо, доступно пояснювали найскладніший матеріал, ділилися своїми знаннями і навичками. |

|
Чугуй Катерина
Я дуже люблю свій університет і ніколи його не забуду. З великою повагою ставлюся до викладачів нашої випускової кафедри, які ділилися своїми знаннями. Я багато чому навчилася, отримала неперевершений досвід та завела нових друзів.
|

|
Бондарець Тетяна
Навчатися на спеціальності Біотехнології та біоінженерія було дуже цікаво. Всі викладачі завжди з розумінням ставляться до студентів. Навчання було насиченим і цікавим, часто проводилися різноманітні конференції, круглі столи, цікаві зустрічі зі спеціалістами у даній сфері.
|

|
Зюбан Єлизавета
Викладацький колектив ПУЕТ заслуговує окремої уваги, адже тут безсумнівно зібрались лояльні та зацікавленні в розвитку студента викладачі, які активно застосовують новітні методики викладання. |

|
Залогіна Софія
В університеті працюють висококваліфіковані викладачі, з їх допомогою освіта здобувається якісніше; викладачі дружні і мають якісний підхід до студентів; університет проводить багато заходів, які не можуть не зацікавити; вдале місцерозташування університету
|

|
Сопітько Анна
Обрала спеціальність Біотехнології та біоінженерія та не пошкодувала, оскільки це інноваційна сфера і з розвитком біотехнології пов’язують вирішення глобальних проблем людства.
|

|
Ірклієнко Наталія
Під час навчання отримала відповідний обсяг теоретичних знань з дисциплін: біотехнологія, мікробіологія, біохімія, генетика тощо. Дуже цікавими проходили виїзні заняття. |

|
Панченко Анна
Біотехнологія – це наука, яка не стоїть на місці. Розвинуті країни зацікавлені у людях, які добре розуміються у цій галузі науки. Професія біотехнолога є дуже корисною у сьогоденні, тому що світ переживає період пандемії. А біотехнологія, як наука дозволяє створювати нові якісні та ефективні лікарські засоби та харчові продукти, що як ніколи потрібні саме зараз.
|
ТОВАРОЗНАВСТВО ТА КОМЕРЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ
Товари супроводжують нас протягом всього життя, задовольняючи різноманітні життєві потреби і іноді, обираючи щодня звичні для нас товари ми навіть не замислюємося над тим, працю скількох людей вкладено для цього, не здогадуємось про різноманітні властивості самих продуктів. Щоденне або постійне споживання товарів викликає невірне враження про те, що фахівцям та споживачам знання про товар потрібні не більше, ніж на вузькопрактичному та життєвому рівні. В сучасному світі постійно розробляються і надходять на ринок нові види продукції, створюються особливі умови для їх збереження і реалізації, і саме тому робота з товарами, не зважаючи на її рутинність, вимагає професійних, постійно поновлюваних теоретичних знань.
Товарознавство відноситься до основоположних дисциплін при формуванні професійної компетентності товарознавців, експертів, комерсантів, маркетологів. Крім того, основи товарознавчих знань необхідні бухгалтерам, економістам, менеджерам та технологам, тому що облік, планування товарних ресурсів, аналіз фінансово-господарської діяльності, управління виробництвом і інші види професійної діяльності повинні здійснюватись з урахуванням особливостей товарів, їх характеристик та можливих змін при транспортування, зберіганні та реалізації.
Обравши дану спеціальність ви станете фахівцем, що здатен:
- Ідентифікувати товар за класифікаційними ознаками
- Розрізняти високоякісні товари від підробок
- Визначати якість товарів на різних етапах товаропросування і зберігання
- Організовувати, укладати і оформляти угоди щодо закупівлі товарів
- Приймати участь у формуванні бізнес-плану
- Проводити та оформляти експертизу товарів по кількості та по якості
- Організовувати діяльність підприємницьких структур малого і середнього бізнесу;
- Проводити діагностику стану ринку товарів та послуг;
- Аналізувати асортимент товарів та оптимізувати його;
- Визначати з яких матеріалів виготовлено товар і чи здатний він викликати негативний вплив на організм людини чи викликати алергію, тощо;
- Вміти виявляти фальсифіковані небезпечні товари;
- Забезпечувати контроль за якістю та кількістю товарів, що реалізуються підприємством;
- Проводити оцінку якості окремих груп товарів в тому числі комплексну;
- Визначати походження товарів;
- Проводити перевірку якості сировини, матеріалів та комплектуючих, що надходять в україну для виробництва товарів народного споживання.
Сучасний товарознавець повинен не тільки досконало володіти методами оцінки якості товарів, але й знати сучасні методи та прийоми маркетингу і менеджменту, бути добре обізнаним з усіма прогресивними формами організації торгівлі, тенденціями розвитку галузей, які виробляють товари, а також бути ознайомленим з їх кращими зразками із розвинутих країн світу.
Товарознавець організовує раціональне постачання товарів торговим організаціям, планує транзитне завезення товарів у роздрібну мережу, вивчає постачальників товарів і обирає найбільш раціональні форми господарських та комерційних зв’язків з ними. До функціональних обов’язків товарознавця входить також організація вивчення та аналіз динаміки попиту населення на товари, ведення обліку товарних фондів та контроль за виконанням постачальниками договірних зобов’язань.
Товарознавець розробляє пропозиції щодо укладання довгострокових договорів постачання з продавцями товарів, за умови надання ними системи цінових знижок та слідкує за товарообігом.
Важливою ділянкою роботи товарознавця є контроль за додержанням вимог щодо збереження якості товарів, санітарних норм зберігання товарів, норм складування та вимог протипожежного захисту.
Складовою функціональних обов’язків товарознавця є перевірка наявності товаро-транспортних накладних, рахунків фактур, відповідності сертифікатам, стандартам і технічним вимогам.
Трудова діяльність товарознавця передбачає виконання таких операцій як відбір зразків товарів для визначення їх якості, здійснення лабораторних досліджень, складання документів і т.п., де не використовуються машини і механізми, інші засоби механізації праці. Тому праця товарознавця відноситься до ручної.
Професія характеризується як аналітична, відрізняється комунікабельністю, неритмічністю виконання.
Робочий день товарознавця напружений і наповнений значною кількістю справ.
Основним змістом процесу праці товарознавця є сприяння чіткій організації діяльності торгових закладів у відповідності з об’єктивними закономірностями функціонування ринкової економіки.
Робоче місце товарознавця формується в окремому приміщенні, де повинні бути створені комфортні умови для роботи.
Предметами праці товарознавця є різні товари, призначені для оптової та роздрібної торгівлі, постанови, розпорядження керівних органів, методичні документи, стандарти.
|
Ми часто говоримо: „Це тільки реклама!” І відразу ж купуємо те, що широко рекламується. Але якщо вийти з-під гіпнозу красивої реклами і дослухатись до текстів рекламних роликів, то ілюзії лопаються, як мильні кульки. Виробники чудово знають про необізнаність у питаннях науки. Тому часто оперують словами типу флавоноїди, антиоксиданти, провітамін В5, коензим Q10, щоб здійснити особливе враження на тих, хто відчуває священний трепет перед наукою. Ярлики „еко” та „біо” зараз – наймодніші тренди. Тому реклама зі словами „натуральне”, „природне” б’є без промаху. Адже „екстрат шовку” звучить краще, ніж „ізопропанбутанол”.
Повсюди в рекламі:екстракти-натуральні, трави-тільки ті, що виросли в екологічно чистих районах (Забайкалля, Тибету, Альп), вода найчистіша-джерельна. Шампунь на основі меду, трав’яних екстрактів, засіб для душу з аромамаслами й т.д. Та чи правда це? На баночці будь-якого продукту є список його компонентів, які розташовуються по спадній. Шукаємо в ньому наші „екстракти” і за їхнім розташуванням довідуємось про їхню концентрацію. Якщо вони стоять на першому почесному місці, то продукт дійсно зроблений на їхній основі. Якщо ж перелічується наприкінці, то їхня доза дуже й дуже мала.
По-справжньому натуральні продукти випускають одиниці виробників. Частіше за все основу продукту становлять синтетичні компоненти:стабілізатори, згу-щувачі, консерванти, фарбники. Без низ продукти пагано б виглядали і пахнули, надзвичайно швидко б псувалися.
Але справа не в тому щоб повністю відмовитися від рекламованої продукції, головне пам’ятати що у покупців і продавців різні цілі: наша – бути здоровими, їхня –заробити грошей.
І якщо Ви бажаєте стати фахівцем з якості харчових продуктів тоді запрошуємо Вас отримати спеціальність:
«ТОВАРОЗНАВСТВО ТА КОМЕРЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ»
І, мабуть, найоб’єктивнішу оцінку роботи викладачів кафедри можуть дати лише ті, для кого ми праціюємо, студенти-випускники товарознавчо-комерційного факультету.
„На нашому факультеті хороші викладачі, які завжди допоможуть, якщо щось не зрозуміло. Також наш факультет славиться великою кількістю талантів, які радують нас в позанавчальний час”
Студ. гр.ТКД 54М Штовба Ірина
|
„На цьому факультеті працюють викладачі, які дійсно можуть дати повноцінний багаж знань, який необхідний як для майбутнього фахівця так і для звичайного освідченного громадянина”
Студ. гр.ТКД 54 Веселий Максим
|
„Я вже практично випускниця і напротязі навчання жодного разу не пожалкувала, що обрала дану спеціальність.Напроти за 5 років я накопичувала необхідні знання про продукцію, які знадобляться мені, як висококваліфікованому спеціалісту і пересічному споживачеві. Ці знання здобувалися на досить цікавих лабораторних заняттях, на яких також проводилася дегустація
Студ. гр.ТКД 54М Ситник Юлія
|
„Мені подобається навчатися на цій спеціальності тому що ті знання, які нам дають викладачі знадобляться нам в майбутньому, навіть не тільки для профессійних навичок, а й для власного досвіду. Адже знання товарів, шляхи їх фальсифікації, знання складу товарів дають можливість правильно вибрати корисний товар для споживання”
Студ. гр.ТКД 54М Пашківська Анна
|
„Я навчаюся на цій спеціальності і мені дуже подобається тому що заняття проходять цікаво, змістовно і пізнавально, викладачі компітентні і розуміючі, студенти дружні.Іноді ми ходимо на виїздні заняття де дізнаємосятакож багато цікавого Студ. гр.ТКД 54М Гречко Оксана
|
„На товарознавчо-комерційному факультеті мені подобається: обізнаність викладачів у своєму предметі, допомога у науковій роботі зі сторони викладачів, творчий підхід до навчального процесу, дружелюбність і взаємодопомога деканату”
Студ. гр.ТКД 54М Калита Дмитро
|
„Мені дуже подобається навчатися на спеціальності ТКД. Всі викладачі кафедри ТПТ вміють мотивувати студентів і зацікавити на парах. Цікаво проводяться практичні заняття”
Студ. студ. гр.ТКД 54М Хруль Вікторія
|
„Однією з найкращих кафедр є кафедра Товарознавства продовольчих товарів. Викладачі цікаво викладають, а також подобається коли приводять приклади на різних товарах”
Студ. гр.ТКД 54 Риженко Сергій
|
„Чому я вибрала саме цю спеціальність? Тому що мені цікаво дізнаватися про продукти і ці знання допоможуть зайнятися комерцією і відкрити власний бізнес”
Студ. гр.ТКД 54 Гладченко Катерина
|
 „Товар - це невід’ємна частина нашого життя. З товарами люди зустрічаються кожного дня. Всі товари є різноманітними і мені подобається дізнаватися про них більше”
Студ. гр.ТКД 54 Шиленко Іван
|
„Мені подобається ця спеціальніть тим, що я отримуюпочаткові знання, які я потім використаю для відкриття власної справи”
Студ. гр.ТКД 54 Оплєтаєв Володимир
|
|
Підготовка товарознавців-комерсантів є традиційною сферою освітньої діяльності університету, яка здійснюється на товарознавчо-комерційному факультеті. Якщо Ви хочете навчатись за програмою професійного спрямування «Товарознавство і комерційна діяльність» то приходьте до Полтавського університету економіки і торгівлі.
Вибір професії – важливий крок у житті кожної людини, і мотиви можуть бути різними. Хтось пішов стопами батьків, або, навпаки, усупереч їхнім очікуванням. Для когось важливо те, що обрана ним професія престижна, що гарантує високу зарплату в майбутньому. Але кожен з нас знає, наскільки важливо знайти своє місце в житті, займатися справою, котра до душі, самоствердитися у професійній царині.
Професія товарознавця дуже цікава. Щоб з Вас вийшов чудовий товарознавець, потрібно володіти теоретичним і практичними знаннями, а головне – уміти гармонійно їх об’єднувати в процесі роботи.
Діяльність товарознавця відрізняється різноманітністю. Одні – займаються організацією закупівель товару і перевіркою його якості, інші формують асортимент і ціни, треті відповідають за зберігання продукції. Товарознавцю необхідно постійно займатися самоосвітою. Цей фахівець – практично жива енциклопедія для будь-якого споживача. Чи шкідливий парафін на імпортних яблуках, чому деякі харчові продукти зберігаються місяцями і не псуються, як повернути неякісний товар – на всі ці питання товарознавець повинен знати відповідь.
Діапазон роботи товарознавця надзвичайно широкий: у комерційних і маркетингових службах, виробничих підприємств, роздрібних і оптових фірмах, торговельних палатах, експортно-імпортних конторах, рекламних агентствах, посередницьких структурах.
ЕКСПЕРТИЗА В МИТНІЙ СПРАВІ
Сучасне життя наповнене безліччю продукції, асортимент якої постійно оновлюється, розширюється і змінюється під впливом досягнень науки і техніки. Поява на ринку великої кількості фальсифікованої та контрафактної продукції, генномодифікованих продуктів, значна активізація міжнародної торгівлі, збільшення експортно-імпортних операцій зумовлюють все зростаючу потребу в унікальних фахівцях – ТОВАРОЗНАВЦЯХ-ЕКСПЕРТАХ У МИТНІЙ СПРАВІ.
Сьогодні в цій спеціалізації присутні елементи різних спеціальностей, що з’явилися в Україні нещодавно: менеджерів зовнішньоекономічної діяльності, агентів з митного оформлення, представників митного брокера, експертів, фахівців у галузі міжнародної торгівлі, а також захисту прав споживачів.

Сучасні товарознавці, крім традиційних функцій, пов’язаних із формуванням асортименту і якості продукції та організацією торговельного процесу, формують відносини з постачальниками, які знаходяться за межами України, вирішують питання переміщення продукції через митний кордон із представниками митниць та інших державних органів, проводять її ідентифікацію, різні експертизи, визначаючи обсяги та якісний склад продукції, що придбавається.

ВИПУСКНИКИ ЗІ СПЕЦІАЛІЗАЦІЇ «ТОВАРОЗНАВСТВО ТА ЕКСПЕРТИЗА В МИТНІЙ СПРАВІ»
ПІДГОТОВЛЕНІ ДО ВИРІШЕННЯ ТАКИХ ПРОФЕСІЙНИХ ЗАВДАНЬ:
- формування асортименту, аналізу і оцінки асортиментної політики організації;
ідентифікації, експертизи, виявлення і запобігання фальсифікації товарів;
- вибору раціональних каналів розподілу товарів, роботі з постачальниками і посередниками;
- аналізу і прогнозування кон’юнктури товарних ринків, їх сегментування і виявлення потреб;
- кодування та декларування товарів;
- управління якістю і асортиментом товарів вітчизняного та імпортного виробництва;
- розробляння технічних умов на нові види сировини і готової продукції;
- впровадження і забезпечення розвитку систем управління якістю та безпекою на підприємствах відповідно до вимог міжнародних стандартів ISO;
- оцінювання відповідності продукції, її сертифікації;
- впровадження систем управління якістю та безпечністю на виробництві.

ПІД ЧАС НАВЧАННЯ
Ви опануєте пакети прикладних програм:
MS Office (Word, Excel, Acess, Power Point);
програмний комплекс MD-Office, а саме програмне забезпечення:
- MD-Explorer – сучасна інформаційна система по зовнішньоекономічній діяльності, яка використовується митними брокерами та їх представниками, оскільки є найпотужнішою інформаційною системою у сфері зовнішньоекономічної діяльності;
- MD-Declaration – програма для заповнення, друку, перевірки, форматування електронних копій митної декларації, декларації митної вартості; пошукова система по графам декларацій; навчальна система по розрахунку фактурної митної вартості; система підготовки електронного інвойсу; використання мережевої бази даних; нормативно-довідкова база у сфері державної митної справи.
та інформаційні бази даних:
- електронні каталоги та класифікатори нормативних документів;
- законодавство України;
- національний банк стандартизованих науково-технічних термінів;
- бази даних науково-дослідного центру «Незалежна експертиза».
ВИ ОТРИМАЄТЕ МОЖЛИВІСТЬ ПОГЛИБЛЕНО ВИВЧИТИ ТАКІ ДИСЦИПЛІНИ:
• Матеріалознавство та основи технології виробництва товарів;
• Безпечність товарів;
• Товарознавство продовольчих та непродовольчих товарів;
• Ідентифікація та методи визначення фальсифікації товарів;
• Комерційна діяльність;
• Електронна комерція;
• Організація торгівлі;
• Міжнародна торгівля;
• Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності;
• Митна справа;
• Декларування товарів;
• Митні платежі;
• Технічні засоби митного контролю;
• Засоби та методи товарної експертизи;
• Експертиза продовольчих та непродовольчих товарів;
• Експертиза дорогоцінних металів, коштовного каміння та культурних цінностей;
• Експертиза наркотичних, отруйно-вибухонебезпечних речовин, документів та послуг;
• Санітарно-епідеміологічна, технологічна, фіто-санітарна експертиза;
• Технічне регулювання (основи стандартизації, метрології та управління);
• Організація боротьби з контрабандою та порушенням митних правил;
• Основи екології та безпека товарів;
• Захист прав споживачів;
• Штрихове кодування.
ВИ ЗМОЖЕТЕ:
- навчатися за сучасними стандартами вищої освіти України, отримати диплом державного зразка та додаток до диплому європейського зразка;
- паралельно отримати другу вищу освіту у Вищому навчальному закладі Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» чи у вузах Європи (в тому числі й за наданими Вами пропозиціями);
- проходити стажування за кордоном, навчання за стипендіальними програмами у вищих навчальних закладах Чехії, Словаччини, США, Німеччини, Польщі, Франції;
- розробляти авторські методики ідентифікації й експертизи товарів;
- брати участь у незалежному порівняльному тестуванні товарів та послуг;
- долучитися до реальних експертиз на базі науково-дослідного центру «Незалежна експертиза» http://puet.edu.ua/uk/naukovo-doslidniy-centr-nezalezhna-ekspertiza;
- брати участь у форумах, круглих столах, соціальних проектах, конференціях (всеукраїнських та міжнародних);
- проходити практику на базі виробничих та торговельних підприємствах різних форм власності; підприємств, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність, консалтингових та експертних установах, лабораторіях (вимірювальних чи випробувальних), підприємствах, що надають митно-брокерські послуги, митницях Державної фіскальної служби України, Спеціалізованій лабораторії з питань експертизи та досліджень Державної фіскальної служби України, торгово-промислових палатах України, контролюючих державних органах;
- пройти підготовку офіцерів запасу;
- пройти курси з англійської, німецької, китайської, арабської та грецької мов для повсякденного та ділового спілкування;
- долучатися до дієвих та невідкладних заходів задля поліпшення ситуації в Україні через формування споживчої політики та системи ефективного захисту прав споживачів, а також наближення стандартів життя громадян до європейських норм, адже науково-дослідний центр «Незалежна експертиза» http://puet.edu.ua/uk/naukovo-doslidniy-centr-nezalezhna-ekspertiza є місцевим осередком Громадської організації Всеукраїнської федерації споживачів тощо.
ТОВАРОЗНАВЕЦЬ-ЕКСПЕРТ

ВИРОБНИЧО-ТЕХНОЛОГІЧНУ ДІЯЛЬНІСТЬ:
- формувати товарну політику підприємства з метою адаптації до існуючого прогнозованого попиту і пропозиції;
- приймати сировину, матеріали, напівфабрикати, комплектуючі, тару за кількістю і якістю та вести оперативний облік їх надходження;
- розробляти проекти технічних умов (специфікацій) на нову продукцію;
- аналізувати оперативні і перспективні (кількісні і якісні) економічні показники розвитку підприємства;
- укладати угоди, контракти на збут, постачання, зберігання, реалізацію, перевезення тощо;
- формувати та здійснювати актуалізацію фондів нормативних документів підприємств;
- розробляти пакет документів для акредитації випробувальної лабораторії підприємства;
- розробляти пакет документів для впровадження системи управління якістю на підприємстві.
ТОВАРОЗНАВЧО-ТОРГОВЕЛЬНУ ДІЯЛЬНІСТЬ:
- оцінювати нові види продукції у контексті якості, ціни, задоволення потреб споживачів;
- формувати асортимент та оцінювати його показники з врахуванням асортиментної політики;
- здійснювати контроль за дотриманням правил зберігання, створенням і підтримкою режимів зберігання та розміщення продукції на складах, управляти товарними ресурсами;
- підбирати оптимальні види торговельного обладнання;
- забезпечувати реалізацію продукції належної якості і кількості та запобігати реалізації продукції, яка не відповідає за якістю встановленим вимогам;
- оцінювати якість продукції регламентованим вимогам;
- здійснювати торгово-закупівельну діяльність та підвищувати її ефективність;
- здійснювати зв’язки з постачальниками і споживачами, контролювати виконання контрагентами договірних зобов’язань (умов поставки та транспортування);
- контроль за дотриманням правил пакування та маркування, термінів придатності товарів.
ЕКСПЕРТНУ ДІЯЛЬНІСТЬ:
- ідентифікувати сировину, матеріали, напівфабрикати, продукцію та проводити експертизу справжності з метою встановлення та підтвердження фактів їх фальсифікації;
- визначати норми природних втрат продукції з урахуванням умов її зберігання, транспортування, реалізації;
- визначати споживні властивості, кількісний, якісний склади та технічні характеристики товарів, що дозволяють однозначно ідентифікувати класифікаційну приналежність товарів відповідно до нормативних документів;
- проводити оцінку відповідності безпеки та якості товарів вимогам технічних регламентів, стандартів, технічних умов (специфікацій), умовам договорів, інформації наданій в товаросупровідних документах;
- проводити документальну експертизу та експертизу якості: контрактів в частині вимог до якості продукції; зразків товарів перед укладанням контрактів та (або) перед постачанням вантажів; під час постачання партій товарів;
- проводити експертизу із встановленням причин утворення дефектів продукції; визначення втрати якості продукції (у %) за наявності дефектів;
- проводити експертизу отриманої продукції за якістю; порівняльну експертизу якості продукції різних виробників;
- проводити експертизу з перевірки відповідності кількості, комплектності, пакування, маркування, включаючи технічний стан/працездатність, умовам договору або законодавчим чи регламентованим вимогам встановлених у нормативно-правових актах та нормативних документах; проводити оцінювальну експертизу продукції нової, та тієї що перебувала в експлуатації і має недоліки;
- проводити оцінювання майна.
ДІЯЛЬНІСТЬ У СФЕРІ НАДАННЯ МИТНИХ ПОСЛУГ ТА КОНСАЛТИНГУ:
- інформувати та консультувати учасників зовнішньоекономічної діяльності в галузі державної митної справи;
- визначати фізичні та комерційні характеристики товарів, що мають значення для застосування тарифних та нетарифних заходів державного митного регулювання (вага, склад, кількість, торговельна марка і т.д.);
- розробляти контракти і договори, з урахуванням специфічних вимог до якості продукції, умов її поставки і приймання;
- формувати пакети комерційних і адміністративних документів, які містять відомості про товари і пов’язані з ними факти, що мають значення для цілей декларування;
- систематизувати, класифікувати, кодувати продукцію;
- описувати і кодувати продукцію відповідно до ДКПП та УКТЗЕД та інших систем класифікації;
- визначати комерційну, митну і статистичну вартість товарів;
- заповнювати митні декларації на товари, транспортні засоби комерційного призначення, що переміщуються через митний кордон України;
- визначати ступінь комерційного ризику і застосовувати заходи з його зменшення;
- встановлювати вид товарних втрат, причин їх виникнення і розробки заходів щодо їх попередження;
- консультувати замовника з питань визначення шляхів і способів підвищення якості конкретної продукції;
- формувати інформаційні матеріали з питань стандартизації (української, європейської, міжнародної), оцінки відповідності та метрології;
- надавати допомогу з розроблення технічних умов (специфікацій) на продукцію;
- консультувати щодо марковання (етикетування) продукції інформаційними знаками, зокрема фасованих харчових продуктів;
- надавати інформацію щодо розшифрування марковання та інформації, поданій в товаропровідній документації для надання споживачам доступної, достатньої і достовірної інформації.
ОРГАНІЗАЦІЙНО-УПРАВЛІНСЬКУ ДІЯЛЬНІСТЬ:
- володіти сучасними інформаційними технологіями, які застосовуються на підприємствах;
- вивчати і аналізувати попит, розробляти заходи стимулювання збуту продукції і оптимізації торговельного асортименту;
- розробляти та впроваджувати стандарти організації з матеріально-технічного забезпечення, збуту і контролю якості продукції;
- розробляти систему управління якості діяльності підприємства, забезпечувати її постійне удосконалення.
ІННОВАЦІЙНУ ДІЯЛЬНІСТЬ:
- розробляти плани і програми інноваційної діяльності;
- здійснювати техніко-економічне обґрунтування інноваційних проектів у професійній діяльності;
- виявляти і формулювати актуальні наукові проблеми, розробляти програми їх досліджень та організовувати їх виконання;
- оформлювати заявки на винаходи;
- розробляти інноваційні методики дослідження і впровадження їх у практику експертної діяльності;
- готувати огляди, звіти, заявки на гранти.
ВИ ЗМОЖЕТЕ ОБІЙМАТИ ТАКІ ПОСАДИ:
- торговельний брокер;
- брокер з купівлі-продажу товарів;
- агент з митного оформлення або представник митного брокера;
- товарознавець-декларант;
- агенти з: клірингу (обмінних товарних операцій) та експедиції, торгівлі майном, комерційних послуг;
- мерчендайзер;
- промоутер;
- супервайзер;
- дистриб’ютор;
- товарознавець;
- логіст;
- менеджер в роздрібній та оптовій торгівлі;
- організатор із збуту;
- начальник відділу збуту (маркетингу);
- завідувач складу;
- комерційний директор;
- начальник комерційного відділу;
- комерсант;
- керуючий агентством (торговельним);
- керуючий магазином;
- інспектор державний із закупівель та якості сільськогосподарських продуктів;
- інспектор торговельний;
- інспектор-товарознавець;
- фахівець з державних закупівель;
- фахівець-аналітик з дослідження товарного ринку;
- оцінювач та аукціоніст;
- експерт;
- консультант експертних організацій та наукових лабораторій;
- науковий співробітник;
- начальник та працівник консумерської організації.
